sr
hr sl
Center za pomoč

Priključki Strautmann

30% više iskorišćenosti sa samo 2m3 kapaciteta

Farma mlečnih proizvoda „Het Vertrouven“ (u prevodu „Trust“) vlasnika Maatschapa Sander-de Koning, smeštenog u Akersloot-u (NH) u Holandiji, uzgaja oko 100 mlekara i dva robota za mužnju.

Najveći deo travnjaka od 75 hektara nalazi se neposredno pored farme, što je glavni razlog dugih transportnih pravaca. Farma koristi Strautmann Super Vitesse I DO utovarivač već 15 godina. Tehnički gledano, stara prikolica je i dalje u dobrom stanju, ali je upotrebljiva zapremina od 25 m3 znatno premala. Iz tog razloga, kao i poverenje u brend Strautmann i dugogodišnji Strautmannov predstavnik Cees Rijkhoff, gospodin Sander je odlučio da kupi prikolicu za utovar Strautmann Zelon CFS 2901 DO pre sezone 2015.

30% veća iskorišćenost

Zelon 2901 DO ima samo 8% više kapaciteta od starijeg modela Super-Vitesse I DO, sa 27m3, ali prema rečima Mr. Sander donosi oko 30% više tereta (hrane) u odnosu na njega. Glavni razlog za to je CFS sistem, koji šarku raspoređuje po celoj radnoj širini reznog potisnog rotora i osigurava da je celokupno područje utovara potpuno i ravnomerno ispunjeno sa dovodom čak i sa strane. G. Sander je takođe zadovoljan povećanom produktivnošću prikolice, što je značajno smanjenje potrebe za žetvom jednog nagiba.

 

Odličan rez uz smanjene potrebe za napajanjem

 

Prikolica Super-Vitesse ima teoretsku dužinu sečenja 37 mm, što je za Zelon 44 mm. Međutim, i pored većeg rastojanja između sečiva, kvalitet reza je bolji, što se očituje već prilikom praznjenja. Razlozi za gore navedeno su sljedeći: svi noževi su montirani u jednom redu i zavarene ploče od tvrdog na vilicama rotora, koje pružaju takozvani škarski rez s smanjenom potrebom za pokretačkom snagom.

Pored toga, g. Sander je takođe impresioniran voznim performansama prikolice pri većim brzinama, kao i tokom vožnje po travi. Poslednje je uglavnom rezultat odluke o ugradnji širih radijalnih guma – ne primećuje se točak. Pribor – biranje točkova za opremu za žetvu – pokazalo se da je veoma korisna stvar, jer poboljšava prilagođavanje uređaja za žetvu travnjacima.

Iznad svega, g. Sander-de Koning je oduševljen što je odluka o kupovini novog Strautman-ovog modela Zelon utovarna prikolica bila ispravna. Kako tvrdi, ovo je pravi trailer za budućnost, a istovremeno njegovo poverenje u marke Strautmann vrijedi.

 

Više opterećen sa manje snage pogona

 

Planinsko poljoprivredno gazdinstvo Laurenta Gerbera i njegovog oca Theoa, smješteno na visoravni 1016 metara u švicarskom kantonu Jura u Le Predame, obrađuje 33 ha zemlje i uzgaja 40 krava dojilja i 120 uzgajanih mesnih pasmina. Zbog velike nadmorske visine obradive zemlje na farmi.

Pored stočarstva, farma se takođe bavi pružanjem mehaničkih usluga sa sledećim mašinama: preša za cilindrične bala, balirka za proizvodnju cevastih silosa, kombinacija prednje i bočne kosilice i sistem za distribuciju vučne gnojive. Kako silosiranje trave sa prikolicama za samo utovarivanje dobija sve veću popularnost, oni su proširili spektar mašinskih usluga kupnjom prikolice za punjenje rotora. Prikolica će se koristiti širom Kantona Jura, ali i u susjednim kantonima Neuenburg i Bern.

 

Odličan kvalitet sečenja

 

Koristi Gerber Strautmann Super-Vitesse II DO-H utovarivač silaže od 2008. godine. Prošle zime odlučili su da ga zamene modelom Zelon CFS 3301. Prikolica se koristi od prve košnje. Njegov rad je iznenadio i vlasnika i kupca i razlikuje se od starijeg modela u sledećim tačkama:

  • Bolji kvalitet rezanja uprkos manjem broju noževa i povećanom razmaku između njih (44 mm).
  • preko 25% više napunjenog krmiva sa samo 10% većim prostorom za utovar
  • Poboljšane performanse u vožnji zahvaljujući osovini upravljača
  • Znatno lakše vuče, što je posebno važno na kosim površinama

G. Gerber je veoma zadovoljan radom vagona silaže Strautmann Zelon CFS i preporučuje ga svima.

Laurent Gerber, Le Predame pri nabavci prikolice Zelon CFS 3301 sa ATZ-om, predstavnikom Švajcarske u Husvilu.

Agrotechnik Zulliger (ATZ), oktobar 2015. godine

Izdelava spletnih strani: AV Studio